Draga braćo i sestre u Rotariju,
dragi prijatelji,

dete-rotaryVekovima unazad čovek je čuvao svoje blago sakrivanjem od drugih ljudi. Nama je poklonjen Rotari kao blago koje moramo da sačuvamo za nove generacije. Kako ćemo to učiniti, sakrivanjem? Upravo suprotno, tako što ćemo Rotari učiniti dostupnim širokoj javnosti, jer jedino na taj način možemo da zainteresujemo mlade ljude da nam se pridruže.

Ritam života, kriza koja nas ne zaobilazi, ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena, posebno mladim ljudima koji stvaraju sopstvene porodice i bore se istovremeno za poslovne pozicije. Kako da u svemu tome pronađu vremena za Rotari. To je dilema koju moramo zajedno da rešimo i da učinimo sve da postanemo atraktivni u toj meri da oni odluče da nam se pridruže.

Kako kaže naš predsednik „treba da ozelenimo” Rotari i da tragamo za novim generacijama prvenstveno na Internetu. Rotari portal je sa takvom namerom i postavljen. Poruka je jasna: tu smo, pogledajte šta radimo i pridružite nam se. Ali, to nije dovoljno. Zamor ideja se leči jedino novim idejama. Budućnost se čuva u sadašnjosti. Koliko dobrog učinimo sada, toliko možemo da očekujemo od dana i godina koje slede, od generacija koje dolaze posle nas i u čije ruke treba da predamo Rotari i da budemo spokojni-da znamo da je Rotari na dobrom mestu.

educationSvako od nas ima u svemu tome svoju posebnu ulogu, jer svako od nas i svesno i nesvesno promoviše pripadnost ili nepripadnost Rotari ideji. Rotari je porodica koja zahteva od nas da joj se posvetimo i da učinimo nešto za sve nas. Dobro možemo da očekujemo samo ako su nam namere dobre. Dobre namere se prepoznaju ne po izgovorenom, već po učinjenom. Spremnost da se kritikuje, ne pomaže nikome, ali spremnost da se učini nešto, da se lićno angažuje, pomaže svima nama.

Naš Rotarakt i Interakt su neiscrpno blago,koje se nalazi blizu nas, koje je na stepenik do Rotarija. Budućnost je pored nas, ali samo od nas zavisi da li će naši putevi da se ukrste, da li će iskustvo i mladost da se sliju u jedno, u budućnost Rotarija.

Ako danas uložimo u Polio Plus, sutra ćemo imati zdravu decu, ako danas uložimo u opismenjavanje, sutra ćemo imati edukovane generacije, ako danas posegnemo unutar sopstvenog bića, sutra ćemo moći da prigrlimo čovečanstvo….

Dragi prijatelji, svako od nas može da pronađe dobru ideju, koja treba da nam pokaže put do Rotarija koji pripada nama, al i do Rotarija koji ne završava svoju misiju sa nama. Potrebno je da samo malo dublje zavirmo u sopstveno biće, jer one su tamo i čekaju da se iznesu i pokažu svima nama.